Silesia Point – co uwzględniliśmy w projekcie?

Budynek Silesia Point zaprojektowaliśmy jako niepodpiwniczony. Posiada dwie kondygnacje naziemne, podcienie w przyziemiu i dach płaski z niską attyką. Obiekt ma prostą formę, co wynika ze zróżnicowania funkcji na obu kondygnacjach. Parter, tworzący zwartą, przysadzistą podstawę budynku, będzie mieścił pasaż handlowo-usługowy doświetlony przez zapraszające przeszklenie od frontu z wejściem głównym i witryny w elewacjach północnej i południowej. Bryła piętra jest nadwieszona i wraz z główną klatką schodową w holu wejściowym zdecydowanie odcina się od wycofanej bryły parteru. Górna część budynku, w której przewidziano lokale biurowo-usługowe, będzie lżejsza.

Chcąc zapewnić możliwość elastycznego aranżowania lokali i umożliwić dowolny podział na mniejsze pomieszczenia, zaplanowano tam liczne otwory okienne o smukłych proporcjach, które wraz z nieregularnymi podziałami płyt elewacyjnych dodają bryle lekkości. Odcięcie brył zostało dodatkowo podkreślone przez dobór materiałów elewacyjnych i ich kolorystyki, różnych dla parteru i piętra. Połączenie trwałych, wysokiej jakości materiałów, które będą użyte do wykończenia budynku, takich jak płyty włókno-cementowe (np. EQUITONE [PICTURA]), płyty drewnopodobne (np. TRESPA [METEON]), blacha stalowa (płyty warstwowe typu sandwich np. Kingspan KS1000 AWP) oraz aluminium (profile fasadowe), pozwoli uzyskać efekt wizualny zgodny ze współczesnymi trendami, podnoszący rangę miejsca inwestycji i korzystnie wpływający na odbiór budynku w odniesieniu do otaczającej zabudowy.

Na parterze wstępnie zaprojektowano 25 lokali o wielkości 15-120 m2, jednak ich podział może podlegać reorganizacji pod konkretnych najemców. Stoiska i lokale przeznaczone na wynajem pod usługi drobne, handel małopowierzchniowy i gastronomię będą dostępne z pasażu. Na piętrze znajdą się powierzchnie biurowo-usługowe na wynajem z możliwością podziału na mniejsze lokale, aranżacji poradni medycznej oraz adaptacji na różnorodne funkcje usługowe. Dostęp na piętro zapewni klatka schodowa i winda. Budynek będzie w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. W każdym lokalu przewidziano wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, doprowadzenie czynnika grzewczego centralnego ogrzewania, energii elektrycznej, wody, odprowadzenie ścieków, a także możliwość zainstalowania klimatyzacji.

Ten serwis używa plików cookies. Korzystanie z tej witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.
Akceptuję
x