Projekt budowlany biurowca przy ul. Szkockiej we Wrocławiu – wnętrza

Biurowiec przy ul. Szkockiej na Muchoborze Małym we Wrocławiu to obiekt na planie prostokąta. Jest to budynek jednobryłowy o trzech kondygnacjach. Parter obiektu przeznaczono na lokale o charakterze komercyjnym: usługowym i handlowym. Druga i trzecia kondygnacja mieści biura.

Przeszklony parter, gdzie zlokalizowane są usługi komercyjne, dostępny jest od zewnątrz. Zaprojektowano zadaszony ciąg pieszy wzdłuż południowej i zachodniej części budynku. Od strony północnej przewidziano strefę dostaw dla usług.

Wejście do budynku jest nieznacznie cofnięte. W holu głównym zaprojektowano recepcję z kontrolą dostępu do drugiej i trzeciej kondygnacji przeznaczonych na powierzchnie biurowe. Po stronie wychodzącej na ulicę Szkocką znajduje się klatka schodowa. Jej trzon dzieli budynek na dwie części. Po obu stronach zlokalizowano lokale biurowe. Oprócz klatki schodowej w budynku funkcjonuje również winda obsługująca wszystkie kondygnacje budynku. Za jej pomocą na wyższe piętra dostaną się także osoby niepełnosprawne.

Na drugim piętrze wydzielono przestrzeń techniczną z przeznaczeniem na kotłownię. Pozostała część tej kondygnacji została zaaranżowana na pomieszczenia biurowe z pełnym zapleczem sanitarnym. Początkowo projekt budowlany przewidywał stworzenie przestrzeni open space, jednak w późniejszych etapach procesu inwestycyjnego podzielono tę przestrzeń na mniejsze pokoje biurowe oraz pomieszczenia socjalne, toalety i lokale techniczne. W stropie nad drugą kondygnacją zaprojektowano świetliki, zwiększając w ten sposób doświetlenie korytarzy.

Ten serwis używa plików cookies. Korzystanie z tej witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.
Akceptuję
x