Biurowiec przy ul. Muchoborskiej we Wrocławiu – od koncepcji architektonicznej do projektu wykonawczego

W 2007 roku pracowaliśmy nad projektem wykonawczym przebudowy obiektu studia telewizyjnego ze zmianą jego przeznaczenia na lokale biurowe. Budynek będący przedmiotem przebudowy znajduje się na działce przy ul. Muchoborskiej we Wrocławiu. Budynek, nad którym pracowali projektanci z naszego biura architektonicznego, wchodzi w skład bryły złożonej z dwóch obiektów. Oprócz niskiego budynku studia telewizyjnego na działce znajduje się też biurowiec w kształcie litery “L” o wysokości sięgającej 4-5 kondygnacji.

Obiekt, który stał się przedmiotem prac projektowych, jest niski, jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony, a jego wysokość sięga drugiej kondygnacji znajdującego się obok biurowca. Wyższy budynek posiadał dwie klatki schodowe: jedną – główną – stanowiącą oś komunikacyjną, łączącą ze sobą wszystkie kondygnacje, drugą – o charakterze lokalnym, łączącą parter z pierwszym piętrem w obrębie pomieszczeń należących do telewizji. Główny budynek jest częściowo podpiwniczony – w piwnicach zlokalizowano pomieszczenia o charakterze technicznym, takie jak np.: kotłownia gazowa, wentylatornia, pomieszczenia magazynowe i gospodarcze. Część parteru posiada konstrukcję szkieletową, z uwagi na występowanie dużych powierzchni jednoprzestrzennych. Elementem charakterystycznym budynku jest aluminiowa konstrukcja narożnika południowo-zachodniego wypełniona półprzeźroczystym szkłem.

Projekt wykonawczy i budowlany, poza przebudową znajdującej się na działce bryły, obejmował również nadbudowę dodatkowej kondygnacji, aby zwiększyć powierzchnie biurowe przy ul. Muchoborskiej. Budynek posiada zwartą bryłę, jest oparty na rzucie prostokąta o wymiarach 15,33 m x 9,55 m, z przylegającą klatką schodową. Przebudowa polegała na wykonaniu dwóch kondygnacji w miejsce istniejącej wcześniej jednej z równoczesną nadbudową jednej kondygnacji na poziomie drugiego piętra wyższego budynku. Zrealizowanie tego zamierzenia było możliwe dzięki rozbiórce istniejącego stropodachu i zaprojektowaniu wewnątrz nowego szkieletu żelbetowego, słupowo-ryglowego wraz z nowymi stropami, stropodachem oraz dodatkową kondygnacją. Część wejściową do budynku zlokalizowano od strony zachodniej. Na potrzeby pracowników i klientów za budynkiem zaprojektowano plac manewrowy wraz z parkingiem. Przebudowę w oparciu o nasz projekt przeprowadzono w 2008 roku.

 

Ten serwis używa plików cookies. Korzystanie z tej witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.
Akceptuję
x